9 C
Brno
Středa, 22 března, 2023

Odbytové ceny chleba a pečiva jsou neudržitelné

Slovenský svaz pekařů, cukrářů a těstovinářů (SZPCC) upozorňuje, že za poslední dva měsíce náklady na výrobu pečiva, chleba, ale i koláčů a těstovin stouply opět ve dvouciferných číslech. Pekařům tak nezbývá než znovu zvýšit odbytové ceny a pokrýt zvýšené náklady.

„Pekaři, cukráři i těstovináři zažívají nejturbulentnější období v historii samostatného Slovenska. Bohužel pekaři nedostali žádnou pomoc během pandemie a ani během války. Nedisponují už žádnými rezervami, kterými by mohli tlumit rostoucí náklady. Mrzí nás, že to v konečném důsledku v rostoucích cenách vnímají především slovenský spotřebitelé. Ani čtvrt roku od začátku války, která začala 24. února, však nebyl agroresort schopen udělat pro potravináře absolutně nic,“ uvedl předseda představenstva SZPCC Milan Lapšanský.

Za poslední necelé dva měsíce podle něj vzrostla cena mouky ze 420 eur na 550 eur za tunu, což představuje nárůst o 31 %. Ceny olejů, droždí či přípravků z mouky vzrostly o 25%. Ceny obalového materiálu jsou vyšší průměrně o 25%. Logistické náklady, především z důvodu stoupajících cen pohonných hmot, vzrostly o pětinu. Pokud by tyto nárůsty pekaři, cukráři či těstovináři do cen nepromítli, museli by přistoupit k propouštění zaměstnanců či dokonce zavírání svých provozů.

„Každá pekárna má jinou nákladovou strukturu, ale odbytové ceny chleba, pečiva či koláčů jsou jednoduše při aktuálním dění na trzích neudržitelné. Pokud to takto půjde dál opravdu hrozí, že některé pekárny budou muset své provozy zavřít. Pekaři mají zájem pracovat, ale v mimořádné situaci potřebují mimořádnou podporu. Státu totiž platí daně i odvody neustále. V kritické situaci proto očekávají pomoc i proto, že sektor zaměstnává až třetinu lidí pracujících v potravinářství a ve všech regionech Slovenska,“ dodal Lapšanský.

Closeup of a continental breakfast at a hotel, with bowls and plates filled with a selection of breakfast bakery items and fresh fruit on a white table with cutlery in the background.

SZPCC sdružuje výrobce z celého Slovenska. Má téměř 500 členů od OSVČ až po velké pekárny ve všech regionech Slovenska. Členové svazu každodenně zabezpečují většinu spotřeby chleba, pečiva, cukrářských výrobků i těstovin Slováků. Zaměstnávají více než 12.000 pracovníků.

Další články autora

Comments

- Komerční sdělení-PR články

Nejnovější články